over shiatsu

 Voordat er spierbalsems en aspirines bestonden, gebruikten mensen hun handen om hun pijntjes weg te wrijven, masseren'. Van oorsprong komt deze massagevorm uit China, maar het is verder ontwikkeld in Japan. De Chinezen ontwikkelden op basis van observatie en ervaring een systeem om een diagnose te stellen en te behandelen op basis van bijna 700 punten op het lichaam die door de energiestroom via de meridianen met elkaar verbonden zijn (Het bestaan van de zenuwbanen, die vergelijkbaar zijn met de meridiaanlijnen, kenden ze toen nog niet).

Een belangrijke behandelmethode was acupunctuur, waarbij naalden op punten langs die meridiaanlijn werden gezet om de energiestroom in balans te brengen.

 

Drukpunten

Druktoepassing op deze punten ontspant de spieren, waardoor er een betere doorbloeding optreedt in de spieren, de fascie en het omringend weefsel. Deze punten noemt men ook wel tsubo's. Ze kunnen gevoelig worden bij bijvoorbeeld ziekte of overbelasting.

In de Westerse geneeskunde ziet men ook veel overeenkomsten met deze punten en noemt ze ook wel Tenderpoints en Triggerpoints.

Ze corresponderen met spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en de hormonale/endocriene klieren.

Veel van deze punten liggen op de rug, naast de wervelkolom. Bij een rugbehandeling,  wordt indirect het hele lichaam behandeld. Omdat elk segment van het ruggenmerg uittredende zenuwvezels bevat, die elk hun specifieke doelgebied in het lichaam, bijvoorbeeld een spier of orgaan, aansturen.

 

Het centraal zenuwstelsel

De zenuwen worden aangestuurd vanuit het centraal zenuwstelsel. Men kan dit centraal zenuwstelsel in twee functies verdelen:

Het somatische zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel.

Het autonome zenuwstelsel is weer onderverdeeld in de sympaticus en de parasympaticus.

Deze moeten in evenwicht zijn, het dynamisch evenwicht van ons lichaam. Is dit niet in evenwicht, dan kunnen er op de lange termijn, allerlei klachten ontstaan en raakt het lichaam in een vicieuze cirkel.

Het zenuwstelsel

Segmentale werking

 

Elk segment van het ruggenmerg bevat uittredende zenuwvezels. Deze zenuwen sturen elk hun 'eigen' specifieke doelgebied aan in het lichaam, bv. een orgaan. Je kunt het ruggenmerg vergelijken met een flatgebouw die bij elke etage zijn eigen 'hoofdschakelaar' heeft.

 

Aan de bovenkant van de rug, in de nek staan de ruggenmergzenuwen in verbinding met de ademhalingsorganen(longen) en het hart.

Het middelste gedeelte van de rug heeft verbinding met de spijsverteringsorganen(maag/darmen).

Het onderste gedeelte van de rug heeft verbinding met de uitscheidingsorganen(nieren en blaas) en de organen in het kleine bekken.

 

De zenuwen worden aangestuurd vanuit het Centraal Zenuwstelsel. Er wordt onderscheid gemaakt in het Somatische zenuwstelsel en het Autonome zenuwstelsel. Het Somatisch zenuwstelsel stuurt de spieren van het bewegingsapparaat aan, deze zijn onderhevig aan onze 'wil' bv. schrijven, lopen,

praten. Het Autonoom of vegetatief zenuwstelsel stuurt de spieren aan die niet onderhevig zijn aan onze wil, bv. de spieren in het spijsverteringskanaal (de perilstatiek). Hier hoeven we niet over na te denken die spieren doen altijd hun 'werk'.

Het Autonome zenuwstelsel heeft 2 functies al naar gelang de eisen van het moment.

-functie 1:

Ergotroop functioneren.

Dit is de Actiemodus van het lichaam, oftewel werken, vechten, vluchten. Het hormoon adrenaline wordt aangemaakt ,waardoor oa. de spiertonus wordt verhoogt, de hartslag versneld en de pupillen groter worden.

-functie 2:

Trofotroop functioneren.

Dit is de Chill modus, oftewel rust, herstel en opbouw van energievoorraden. De hartslag daalt, de perilstatiek neemt toe, de slijmvliezen worden beter doorbloedt en de spiertonus wordt verlaagt.

Deze beide functies werken altijd in combinatie met het endocriene systeem (de klieren die hormonen uitscheiden, bv. bijnieren, hypofyse).

 

 

Oosterse Filosofie

De theorie van Yin en Yang is de basis van de Oosterse filosofie.

Meridianen zijn onzichtbare kanalen waar de levensenergie' Ki' doorheen stroomt.

Op 2 na heeft elke meridiaan zijn basis in een orgaan en is hiernaar vernoemd.

De werking van de energie die door een meridiaan loopt, komt overeen met de functie van het betreffende orgaan.

Bv. de dikke darm heeft de functie van het afscheiden van afvalstoffen. Emotioneel heeft de dikke darm ook de functie van afscheid nemen en loslaten. Wanneer men bv. in een rouwproces zit, kan dit in het gebied van de meridiaan of de dikke darm zelf, spanning geven.

Zo heeft elk orgaan zijn eigen emotionele/ psychologische betekenis.